Berlin-Budapest

VÁROS + KULTÚRA

BERLIN-BUDAPEST programban a Bartók-negyedet fenntartó Eleven Blokk Művészeti Alapítvány német partnereivel, a Starke Alapítvánnyal és a Kultúra és Médiagazdasági Intézettel szervez közös eseményeket oktatási, művészeti és kreatív ipari fókusszal. A lokális kezdeményezés így kap globális jelentőséget.

BERLINI TANULMÁNYÚT

Az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány és berlini partnerei, az Institut für Kultur und Medienwirtschaft és a Stiftung Starke pályázatot hirdet berlini tanulmányútra hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok számára.

A tanulmányút témája: város+kultúra.

A részvétel feltétele aktív angol nyelvtudás. A pályázatra jelentkezni és további információt kérni az info@bartoknegyed.hu e-mailcímre elküldött rövid, angol nyelvű életrajzzal és motivációs levéllel lehet. A tanulmányút leírása 2018-ban az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány, szándékai szerint hagyományteremtő programot indít: budapesti hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákoknak szervez tanulmányutat a német fővárosba. A tanulmányút fókuszában a városi tér és benne a kultúra helye, a köztéri művészet, a kulturális projektek és azok közösségszervező hatása, városmarketingben betöltött szerepe áll. E témának Berlin az egyik legfontosabb európai inkubátora, számos műhellyel, tudományos és gyakorlati helyszínnel és szakemberrel. A tanulmányút célja, hogy a résztvevők ezeket a helyszíneket bejárva, a szervezeteket megismerve és a mögöttük lévő emberekkel találkozva a kinti tapasztalatokat a saját gyakorlatukba illeszthessék, elméleti és gyakorlati tudást szerezzenek a témában, amit később itthoni projektekben hasznosíthatnak.

Megvalósítás

Időpont: 2018. július 9-13.

Jelentkezési határidő: 2018. május 25.

Résztvevők száma: max. 10 fő

Helyszínek (a lista a szervezés előrehaladtával és az érdeklődésnek megfelelően még bővülni/változni fog): Holzmarkt Berlin, Raumlabor, Zentrum für Kunst und Urbanismus, Kreuzberg Museum, Grüne GmbH.

A program önköltséges. A folyamatban lévő szponzorációból befolyó támogatásokat a szervezők résztvevők költségeinek fedezésére fordítják.

A program munkanyelve angol.

Az Alapítványról

Az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány a város, a közösség és a kultúra határterületén fejti ki tevékenységét. Az Alapítvány legfontosabb tevékenysége a Bartók-negyed üzemeltetése. Bartók-negyed célja kettős: az urbanisztika felől nézve a Bartók Béla út – BME – Karinthy Frigyes út háromszögének harmonikus fejlesztése az erőforrások ésszerűbb felhasználásával, kommunikációval, közösségi és kulturális események szervezésével. A Bartók-negyed magát nemzetközi összefüggésben is el kívánja helyezni. Ezt a gyakorlatban nemzetközi kooperációkon keresztül valósítja meg, berlini partnerekkel, az Institut für Kultur und Medienwirtschaft – Zentrum für Audience Developmenttel és a Stiftung Starke-val szervez programokat az oktatás, a művészet és a kreatív ipar témáiban.

A Bartók-negyed fenntartója az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány.

Szervezők: Mátyási Péter és Ongjerth Dániel

A szervezésben együttműködő partnerek: Institut für Kultur und Medienwirtschaft, Stiftung Starke, Német Szövetségi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége Együttműködő szervezetek honlapjai:

http://ikmw-berlin.de
http://stiftungstarke.de/